Historier

1. HISTORIE OM VIETNAMESISK TERRACOTTA KRUKKER   

Datidens flotte terracotta krukker var dekoreret med komplekse mønstre og tegninger. Krukkerne kan dateres helt tilbage til 300 f.Kr. til 200 e.Kr. også kaldet det gamle Dong Son-rige.

 

Senere i det vietnamesiske Ly-dynasti (1009-1225 e. Kr.) blev terracotta krukkerne også lavet til opbevaring af mad og drikke. Typisk for denne periode var krukkerne udsmykket med traditionelle motiver og symboler.

Kina blev også inspireret af de smukke krukker. Allerede i 1428-1788 under Le-dynastiet blev terracotta krukkerne brugt i kinesiske haver og inspirerede deres landskabsarkitektur. Her blev krukkerne oftes placerede i par eller grupper for at skabe symmetri og balance. Krukkerne forsatte med at være populære i Vietnam gennem hele kolonitiden og i Vietnamkrigen.

Selv den dag i dag er terracotta krukkerne populære. Hvis man går en tur i de vietnamesiske parker og haver, får man hurtigt øje på de smukke krukker. Den vietnamesiske befolkning bruger dem både indendørs og udendørs. Krukkerne er blevet en del af den vietnamesiske kultur og kunst gennem mange århunderede

2. VIETNAMESISK GAMMEL KERAMIKLANDSBY LANGS FLODEN 

Langs Mekong deltafloden ligger landsbyer, som er kendt for at lave terracotta krukker. Gennem århundrede er det unikke håndværk og de traditionelle teknikker blevet videreført generation efter generation. Dog har hver landsby deres take på krukken, så der er stor variation i krukken. Den mest kendte terracotta keramiklandsby er Tra Vinh, som er kendt for deres traditionelle motiver og dekorationer, hvorimod landsbyer såsom Ben Tre, Vinh Long og Can Thi er kendt for deres unikke og kunstneriske udformninger.

Du kan som turist besøge disse kunsteriske og traditionelle landbyer, hvor man kan lære om håndværksteknikkerne og ikke mindst købe de unikke håndlavede terracotta krukker.

 3. HVORDAN BLIVER DE GLASERET KRUKKER LAVET ?

  

De glaserede krukker er lavet af ler og brændt ved meget høje temperaturer, for at gøre dem mere modstandsdygtige overfor vind og vejr. Glasereringen gør dem mere holdbare end uglaserede krukker. Altså glaseringen beskytter krukkerne, så de bedere kan tåle at stå udenfor.

Krukkerne er dækket med en glasur, som ligger som et glas belagt på overfladen. Glasuren giver krukkerne en glat, vand- og smudsafvisende overfalde, så de er nemme at vedligeholde. Glasuren kommer i en bred palette af farver, som kan give krukkerne deres egen unikke mønstre.

Du kan dyrke planter i krukkerne eller bruge dem som dekorative elementer inde og ude. Man kan få krukkerne i forskellige størrelser, former og design. De er endda tilgængelige i et bredt spektrum af farver og mønstre